La segona sessió

La segona sessió consisteix a conèixer més els mitjans de comunicació i la publicació de les notícies, des del grau d'objectivitat al de subjectivitat i també llegirem les recomanacions del CAC dels apartats 1.1, 1.2, 2.1, 6.1, 6.2, apèndix 1 i 2. I també el Manual d’estil per al tractament de les minories ètniques.
Tot aquest material el podem trobar a través dels enllaços d'aquesta pàgina del blog:
- Recomanacions del CAC
- Manual d'estil per al tractament de les minories ètniques
o entrant a DiversiTac on al marge dret de la pàgina trobarem els dos enllaços.
Conèixer tot aquest món requereix una mica de feina.


Ara va per a l'alumnat de 4t d'ESO de Guissona
:
Ara que has llegit els documents que se't proposen. Respon aquestes preguntes en l'apartat Comentaris del blog:
1. Què entens per notícia? Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una?
2. Crearàs un blog: quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir?
3. Digues les informacions que cal evitar incloure en relació a les minories ètniques.
4. Quines fonts d'informació es consulten? I quines s'haurien de consultar també.

Que tinguis una bona feina!

13 comentaris:

  1. .Què entens per notícia?Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una?

    Una notícia és un text oral o redactat que explica uns fets novedosos en l'actualitat.Es tracta d'un gènere d'informació i, per tant, suposadament objectiu, respecte a un article d'opinió. El periodista ha d'explicar els fets de manera breu, senzilla i aclaridora.


    - Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una?
    Explicar els fets de manera breu, senzilla i aclaridora.


    2. Crearàs un blog: quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir?
    Escriuria un text on explicaria la notícia de la qual estic parlant, amb una o dos imatges per aclarir el que estic explicant. També escriuria un titular que atragués la gent a llegir la notícia.


    3.Digues les informacions que cal evitar incloure en relació a les minories ètniques.

    Cal evitar les generalitzacions, els maniqueismes i la simplificació de les informacions. No s'ha d'incloure el grup ètnic, el color de la pell, el país d'origen, la religió o la cultura si no és estrictament per a la comprensió global de la notícia.




    4.Quines fonts d'informació es consulten? I quines s'haurien de consultar també.
    Les fonts d'informació més consultades son: ministeris, experts en immigració, serveis socials, ONG, forces de seguretat, ajuntaments.
    Les que s'haurien de consultar son: agenda de possibles informadors,experts i especialistes sortits dels col·lectius de residents estrangers no comunitaris, que poguessin aprofundir en
    aquestes qüestions o donar un altre punt de vista no oficial.

    ResponElimina
  2. 1- Es un text publicat en un mitjà de comunicació que pretén ensenyar al públic una idea o un fet. Buscar bona informació.

    2- Fer un seguiment dels mitjans als quals ens adrecem, conèixer la seva línia editorial, el tipus de notícies que es publiquen, saber quins periodistes cobreixen els temes que ens interessen.


    3- No s'ha d'incloure el grup ètnic, el color de la pell, el país d'origen, la religió o la cultura si no és estrictament necessari per a la comprensió global de la notícia. Cal evitar les generalitzacions, els maniqueismes i la simplificació de les informacions. Els residents estrangers no comunitaris són tan poc homogenis com els autòctons.


    4- Les més usades són els ministeris, experts en immigració, serveis socials, ONG, forces de seguretat, ajuntaments.

    I les que també s'haurien de consultar són als immigrants. Les rutines de producció informativa i la manca d'informadors estables en tenen bona part de culpa.

    ResponElimina
  3. 1.Què entens per notícia? es un redactat on s'informa a la gent sobre diverdses coses, es tracta d'un gènere d'informació breu i objectiu.
    Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una? recorreria a persones, organismes o institucions per a què em proporcionin més informació, també és convenient que les fonts d'informació consultades siguin plurals i que, per tant, també recullin l'opinió directa de les persones i els col·lectius d'immigrants que són o seran notícia. Cal que la informació sigui objectiva, ordenada, breu, senzilla i aclaridora.

    2.Crearàs un blog: quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir? Posaria imatges amb un text breu, la imatge amb colors vius perquè així la gent s'hi fixi més i intentaria que el text fos breu perquè així a la gent no li fes tanta mandra llegir i llavors segur que ho llegiria moltes més persones. intentaria que les notícies fossin interessants i les destacaria amb un gran títol.


    3. Digues les informacions que cal evitar incloure en relació a les minories ètniques.

    No s'ha d'incloure el grup ètnic, el color de la pell, el país d'origen, la religió o la cultura si no és estrictament necessari per a la comprensió global de la notícia. També cal evitar les generalitzacions, els maniqueismes i la simplificació de les informacions.No s'han de potenciar les informacions negatives ni les
    sensacionalistes ni crear inútilment conflictes i
    dramatitzar-los. S'ha de potenciar la recerca de notícies positives.

    4. Quines fonts d'informació es consulten? I quines s'haurien de consultar també. Les fonts d'informació més consultades quan cobrim una informació que afecta un col·lectiu d'immigrants o un membre d'una minoria ètnica són, per aquest ordre: ministeris, experts en immigració, serveis socials, ONG, forces de seguretat, ajuntaments, etc.
    Fóra útil els col·lectius de residents estrangers no comunitaris tinguessin la seva pròpia agenda de periodistes sensibilitzats a qui recórrer quan es produís una notícia i volguessin un canal d'expressió, o sigui s'hauria de consultar també directament als mateixos immigrants.

    MARISA FARRÉ RULL

    ResponElimina
  4. 1.Una noticia és un escrit que pretén informar sobre fets reals que afecten o no a la humanitat.A l'hora d'elaboarar una noticia les fonts d'informació cal que siguin varies i que recullin l'opinió directa de les persones que seran el subjecte de la noticia.

    2.Proposaré un tema que sigui d'interés per a les altres persones i buscaré informació a diferents llocs sobre aquest tema, de la manera que la informació sigui el més correcta i precisa.

    3.No s'ha d'incloure el grup ètnic, el color de la pell, el país d'origen, la religió o la cultura si no és estrictament necessari.

    4.Es consulten els ministeris, els experts en immigració, els serveis socials, les ONG, les forces de seguretat, els ajuntaments etc.S'haurien de consultar els immigrants.

    Madalina Briscan

    ResponElimina
  5. 1.Què entens per notícia? Conjunt d'informació que expressa una idea. Cada notícia té un titular, el titular ha de ser actiu i ha de condensar l'element principal de la notícia.Pel que fa al cos, la informació més important ha d'aparèixer al primer paràgraf. Primer tindre una bona informació de tot allò que faci i després tenir en compte les faltes.

    2.Crearàs un blog quins recursos usaràs pensant que molta gen el podrà llegir?.Tindre una bona informació d'allò que posaré al blog i després tindré cura de l'ortografia.

    Catalin

    ResponElimina
  6. 1. Què entens per notícia?
    Conjunt d'informació que expressa les novetats d'un determinat tema. Es transmeten pels mitjans de comunicació com la televisió i la premsa que són els més utilitzats.
    Es poden incloure textos redactats per les persones afectades, fotografies, etc.
    Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una?
    Primer de tot, tenir clara la idea que vull transmetre, seleccionar la informació necessària i evitar la que no sigui necessària, suprimir les repeticions, etc.
    Fer un titular i un text. El titular ha d'expressar l'element principal de la notícia. I el text ha de respondre a les sis preguntes ("W") clàssiques del periodisme: Qui?(Who?), Què? (What?), Quan? (When?), On? (Where?), Com? (How?), i Per què? (Why?), i hauré de vigilar l'ordre jeràrquic de les preguntes, és a dir de més a menys importància.

    2.Crearàs un blog: quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir?
    Posaré fotografies de la notícia, vídeos que estiguin relacionats amb el tema o que directament siguin vídeos de la mateixa noticia, inclouré entrevistes amb els afectats, etc.

    Ingrid

    ResponElimina
  7. 1. ÉS UN TEXT ESCRIT, UN TEXT PUBLICAT EN UN MITJÀ DE COMUNICACIÓ QUE PRETÉN ENSENYAR AL PUBLIC.
    2. TINDRE UNA BONA PART D'INFORMACIÓ SOBRE EL QUE VOLS EXPLICAR.
    3. PARLAR SOBRE EL COLOR DE LA PELL DE LA PERSONA. NO CRITICAR LA RELIGIÓ D'UNA PERSONA.
    4. LES MÉS USADES SÓN ELS MINISTERIS EXPERTS EN LA IMMIGRACIÓ.

    ROSTYSLAV

    ResponElimina
  8. 1. Què entens per notícia?
    Una notícia és un escrit en el qual ens informen sobre temes d'actualitat i que generen temes de debat i opinions de tots tipus.
    Reflecteixen la realitat en què ens trobem i la critiquen tant positivament com negativament. Els mitjans de comunicació són els responsables de difondre aquestes idees. A partir d'això els lectors poden llegir diferents opinions dels temes i a partir d'aquesta informació tothom pot canviar d'opinió.
    A partir de testimonis són capaços d'elaborar una notícia.

    Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una?
    La notícia constarà d'un titular i d'un text. El titular haurà de ser atractiu, és a dir, que haurà de fer venir ganes de llegir la notícia, i també ha de resumir el tema de la notícia perquè el lector abans de llegir sàpiga el que va a llegir. La informació principal ha d'aparèixer al primer paràgraf i ha d'intentar respondre a les sis preguntes "W": qui? (who?), què? (what?), quan? (when?), on? (where?), com? (how?) i per què? (why?).
    També hi afegiria fotos (per fer més atractiva la notícia), gràfics i esquemes estadístics (depèn de la notícia) per deixar la informació més clara.
    Utilitzaria un llenguatge estàndar clar i directe i no un llenguatge retòric o poètic.

    2. Crearàs un blog: quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir?
    Hi posaré fotos per fer-lo més atractiu i hi intentaré escriure sobre coses que poden interessar a la gent.

    3. Digues les informacions que cal evitar incloure en relació a les minories ètniques?
    No s'ha d'incloure el grup ètnic, el color de la pell, el país d'origen, la religió o la cultura si no és estrictament necessari per a la comprensió global de la notícia.
    Cal evitar les generalitzacions, els maniqueismes i la simplificació de les informacions.
    Cal evitar, doncs, l'aplicació de tòpics.
    Les frases fetes, els tòpics, conformen tot una llista de prejudicis que substitueixen l'esforç necessari per tal d'utilitzar el gentilici correcte per a cada col·lectiu.
    No s'han de potenciar les informacions negatives ni les sensacionalistes. Cal evitar crear inútilment conflictes i dramatitzar-los. S'ha de potenciar la recerca de notícies positives, ja que, dins un context majoritàriament negatiu l'opinió dels receptors s'acaba convertint també en negativa.

    4. Quines fonts d'informació es consulten? I quines s'haurien de consultar també.

    Ministeris, experts en immigració, serveis socials, ONG, forces de seguretat, ajuntaments, etc.
    El problema és que sempre es van a consultar a institucions i gairebé mai als immigrants directament, i per poder escriure una notícia, es necessiten saber tots els puts de vista i tenir tota la informació necessària.

    Marta

    ResponElimina
  9. 1. Una notícia és l'escrit on s'informa sobre fets que passen o afecten a la humanitat
    A l'hora d'elaborar una notícia s'han de tenir en compte les fonts d'informació que expliquen els fets per elaborar la notícia, i també tindre diverses opinions de diversos testimonis en diferents part del món per proporcionar informació de l'actualitat les 24h.

    Maria

    ResponElimina
  10. 1. Què entens per notícia?
    Una notícia és qualsevol novetat que hagi passat al món en relació a les persones. Es tracta d'un gènere d'informació i, per tant, suposadament objectiu respecte a un article d'opinió.
    Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una? Explicar els fets de manera breu, senzilla i aclaridora.

    2.Crearàs un blog: quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir? Hi inclouria moltes imatges perquè s'entengués bé la notícia amb text i indicant la informació més important per donar una idea més clara del que està passant i amb un títol impactant perquè es veiés clar.

    3. Digues les informacions que cal evitar incloure en relació a les minories ètniques.
    No s'ha d'incloure el grup ètnic, el color de la pell, el país d'origen, la religió o la cultura si no és estrictament necessari per a la comprensió global de la notícia.

    4.Quines fonts d'informació es consulten? I quines s'haurien de consultar també?
    Les fonts d'informació mes consultades són: ministeris, experts en immigració, serveis socials, ONG, forces de seguretat, ajuntaments, etc. Gairebé mai són consultats els immigrants. Les rutines de producció informativa i la manca d'informadors estables en tenen bona part de culpa. Per part dels periodistes, caldria proveir-nos d'una agenda de possibles informadors, experts i especialistes, sortits dels col·lectius de residents estrangers no comunitaris, que poguessin aprofundir en
    aquestes qüestions o donar un altre punt de vista no oficial o, si més no, trencar l'estereotip.

    ResponElimina
  11. 1.Què entens per notícia? Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una?
    La notícia és una redacció que ens dóna informació sobre la realitat actual d'allò que pasa al món, entreté, diverteix i altres coses més. És transmesa pels mitjans de comunicació per fer-se pública: com la televisió, la premsa, la ràdio, etc...
    Quan es fa una notícia s'ha de tenir en compte la informació que tenim, aquesta informació ha de ser certa al 100%.
    2.Crearàs un blog: quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir?
    Podria posar informació entenedora que no enredi a la gent que entri en aquest blog, que no sigui massa informació per cansar a la gent que llegeix, imatges pequè la gent s'adoni del que passa per saber millor del que es parla.
    3.Digues les informacions que cal evitar incloure en relació a les minories ètniques.
    Termes com 'invasió', 'brot', 'allau' o 'grans onades' amb grups o individus immigrants. L'aplicació de tòpics del tipus: "els moros són bruts", "els xinesos són mafiosos", etc...
    Aquestes paraules frases no s'han de dir per que queden enregistrades en els substrats.


    4. Quines fonts d'informació es consulten? I quines s'haurien de consultar també.
    Es consulten les ONG. Si es volen saber coses sobre alguna cosa s'han de preguntar a les persones que saben aquestes coses....com l'emigració, sobre això s'ha de preguntar als immigrants.

    Diana

    ResponElimina
  12. 1.Què entens per notícia? Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una?
    És un escrit que informa el que succeeix arreu del món i et mostra la realitat del món. Aquesta notícia és transmesa pels mitjans de comunicació com: la televisió, la premsa, la radio, etc. A l'hora de elaborar una notícia hem de recórrer a persones,organismes o institucions perquè ens proporcionin la informació.Cal que busquem testimonis directes.

    2.Crearàs un blog:quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir?
    Què el tema pugui interessar a tothom.

    3.Digues les informacions que cal evitar incloure en relació a les minories ètniques.
    Termes com 'invasió', 'brot', 'allau' o 'grans onades' amb grups o individus immigrants. l'aplicació de tòpics del tipus: "els moros són bruts","els xinesos són mafiosos", etc...

    4. Quines fonts d'informació es consulten? I quines s'haurien de consultar també.
    Es consulten ONG i persones que sàpiguin del tema corresponent.

    Laia

    ResponElimina
  13. 1.Què entens per notícia? Què tindràs en compte a l'hora de crear-ne una?
    Una notícia és l'escrit on s'informa sobre fets que passen o afecten a la humanitat
    A l'hora d'elaborar una notícia s'han de tenir en compte les fonts d'informació que expliquen els fets per elaborar la notícia, i també tindre diverses opinions de diversos testimonis en diferents part del món per proporcionar informació de l'actualitat les 24h.

    2.Crearàs un blog: quins recursos usaràs pensant que molta gent el podrà llegir?
    Hi posaré fotos per poder cridar l'atenció al públic i fer-lo més atractiu i hi escriuré sobre coses que poden interessar-li a la gent.

    3.Digues les informacions que cal evitar incloure en relació a les minories ètniques?
    No s'ha d'incloure el grup ètnic, el color de la pell, el país d'origen, la religió o la cultura si no és estrictament necessari per a la comprensió global de la notícia.
    Cal evitar les generalitzacions, els maniqueismes i la simplificació de les informacions.
    Cal evitar, doncs, l'aplicació de tòpics.


    4.Quines fonts d'informació es consulten? I quines s'haurien de consultar també.
    Ministeris, experts en immigració, serveis socials, ONG, forces de seguretat, ajuntaments, etc.

    ResponElimina

Calendari